zondag 28 november 2010

Facebook, het succes, de film "the Social Network", en de rechtszaken

Filmposter "the Social Network" (de Facebook film)








Klassiek: ruzie tussen de aandeelhouders
Klassiek: ruzie over intellectuele eigendomsrechten
Bijzonder: meest succesvolle internet start up ooit
Bijzonder: $ 65 miljoen dollar betaald om geschil over website af te kopen


“I’m here to build something for the long term. Anything else is a distraction. ”
-Mark Zuckerberg

Op 4 februari 2004 startte Mark Zuckerberg (geboren Mark Eliot Zuckerberg 14, mei 1984), “Zuck” voor vrienden, de site www.thefacebook.com en daarmee legde de toen 19 jarige Harvard student de basis voor één van de snelst verdiende supervermogens uit de wereldgeschiedenis. Althans, op papier.
De waarde van FACEBOOK, de sociale netwerksite met inmiddels vijfhonderd miljoen profielen, vierhonderd miljoen bezoekers per maand “and still counting” wordt geschat op een bedrag tussen de vijf en veertig miljard dollar. 


Facebook is nog steeds “privately owned”, een beursnotering is er niet. Daarmee blijft de waarde van Facebook een schatting. Zuckerberg bezit 24% van de aandelen in Facebook.

Facebook: het internet wordt sociaal

Facebook is internet zoals internet bedoeld is. Een site, of eigenlijk een platform, die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van internet. Gaat het bij andere sites vaak om één ding wat perfect wordt uitgevoerd. Zo is zoeken Google, bellen is Skype, foto’s is Flickr. Facebook neemt de gebruiker en zijn vriendennetwerk als basis. Heel veel diensten vloeien daar meteen logisch uit voort; chatten, berichten, foto’s uitwisselen, interesses delen, etc.
Zuckerberg benadrukt in interviews ook vaak dat Facebook zoals we dat nu kennen nog maar het begin is. Zo is denkbaar dat Facebook met een zoekfunctie komt die google naar de kroon steekt. De idee is dan dat mensen zoekresultaten relevant vinden als vrienden “iets” met zo’n zoekresultaat hebben. Mensen zijn bovenal sociaal, Facebook heeft dat goed begrepen. Er zijn filosofen die beweren dat mensen bij hun oordeelsvorming en gedrag ook vooral afgaan op wat andere mensen vinden of doen, en dan vooral mensen die tot hun sociale groep behoren. Zo bezien heeft Zuckerberg met Facebook, die dit sociale gedrag in klinkende munt om kan zetten, puur goud in handen.

Facebook is de passie van Zuckerberg

Mark Zuckerberg foto: "The Laughing Squid"
Het is leuk om Zuckerberg over Facebook te horen praten. Onderaan deze post staat een youtube filmpje met een interview. Je voelt dat hij echt met iets bezig is waar hij in geloofd en voor gaat. Zuckerberg lijkt geconcentreerd te blijven, ondanks het ook materiële succes. Zuckerberg zijn kick is dat zijn “ding” de wereld gaat veroveren en veranderen. 


Natuurlijk is er een spanning met privacy. Informatiedelen betekent controleverlies over die informatie. Vooralsnog lijkt het erop dat mensen heel graag met vrienden informatie willen delen, de meeste mensen doen niet anders. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Beangstigend is wel dat elke “post” ‘bericht” en foto ergens opgeslagen wordt en tot in lengte van jaren doorzoekbaar is.

Zuckerberg; vooral een programmeur

Van Zuckerberg is bekend dat hij een aanbod van Microsoft van een miljoen dollar voor een stukje software (Synapse)dat hij tijdens zijn middelbare schooltijd samen met een vriend schreef afwees. Zuckerberg is voor alles een programmeur en “whizzkid”. De geschiedenis van Zuckerberg, en Facebook is er een van het steeds afwijzen van “offers you can’t refuse”. Het slimme van Zuckerberg is dat hij heel goed de potentie van Facebook op waarde schat, maar tegelijk gevoelloos voor het grote geld lijkt. Op een vraag van een journalist waarom Zuckerberg al niet veel eerder had “gecashed” antwoordde hij:

“I’m here to build something for the long term. Anything else is a distraction.”



Facebook & “the Social Network”  

Facebook is niet alleen de succesvolste internet start up tot nu toe, interessant als fenomeen, maar ook hot in Hollywood. De film “The Social Network” (ook wel “de Facebook film”) over de opkomst van Facebook, de (aangedikte) controverse rond Facebook, maar vooral over Mark Zuckerberg is sinds de première van de film op 1 oktober 2010 in de VS een van de meest bezochte films van de Verenigde Staten. De film wordt getipt voor een of meer Oscars.
In “The Social Network” wordt ingezoomd op de ontstaansgeschiedenis van Facebook. Meteen al sinds de start van Facebook wordt Zuckerberg er van beschuldigd het idee van Facebook gestolen te hebben door - als het niet echt gebeurd is, zou je het niet geloven -  de Winklevoss broers, geboren 21 augustus 1981, Olympische roeiers in Beijing 2008, deelnemers aan “the Boat race” (uitkomend voor Oxford), aan het trainen voor London 2012, een identieke eeneiige tweeling met de uitstraling van de jonge JFK.
De geschiedenis van Facebook, over de eigendom waarvan nog steeds verschillende rechtszaken lopen, is een verhaal over strijd om het intellectuele eigendom van Facebook, strijd tussen Zuckerberg en de allereerste investeerder(Eduardo Saverin)over het “verwateren” van zijn aandeel. Uiteindelijk gaat het, hoe kan het ook anders, over geld. De rechtszaken worden hierna besproken, maar eerst wordt de aanloop naar de rechtszaken besproken.

De gechiedenis van Facebook




In de herfst van 2003 zochten Harvard studenten Tyler Winklevoss, Cameron Winklevoss en Divya Narendra, een programmeur voor een idee dat de drie in 2002 hadden gekregen: een sociale netwerksite voor Harvardstudenten en Alumni, www.harvardconnection.com. Toen Mark Zuckerberg als programmeur voor deze site werd gevraagd had hij al enige bekendheid op Harvard als de programmeur van “Facemash” een kloon van de website “hot or not” , maar dan voor (over) Harvard studenten. De Facemash site gebruikte foto’s van Harvard websites. Bezoekers van Facemash zagen twee foto’s van Harvard studenten (uiteraard veelal studentes) en konden dan kiezen welke student het meest aantrekkelijk was. Deze site was meteen een doorslaand succes op Harvard. Zuckerberg kwam door Facemash op Harvard in de problemen vanwege het schenden van privacy, auteursrechten en het omzeilen van de beveiliging van de Harvard website. Facemash maakte gebruik van “gehackte” foto’s en gegevens. Voor Zuckerberg liep het met een sisser af, hij werd niet door Harvard geschorst.
Het gerucht gaat dat Zuckerberg, zoals ook in de film “The Social Network” te zien is, de site Facemash startte uit frustratie over een meisje dat hem had afgewezen.

Gelekte IM berichten van Zuckerberg aan vrienden, bekenden en de oprichters van ConnectU.

Op 5 maart 2010 lekken electronische “instant messaging”  berichten, ook wel “IM” berichten genoemd, afkomstig van Zuckerbergs harddrive uit. Op 20 september 2010 bevestigd Zuckerberg de authenticiteit van de berichten in een artikel in de New Yorker.

De IM berichten zijn naar alle waarschijnlijkheid per ongeluk gelekt door het legal team van Facebook, dat in het kader van de procedure Facebook/Zuckerberg vs. ConnectU alle correspondentie van Zuckerberg doorzocht in het kader van een mogelijke “Full disclosure”. Het Amerikaanse recht kent het principe van “Full disclosure”, waarbij alle informatie die voor een zaak relevant is door partijen in het geding dient te worden gebracht, blijkt achteraf dat informatie is achtergehouden, dan is dat vaak “dodelijk” voor de achterhoudende partij. Al eerder waren e-mails van Zuckerberg aan de oprichters van ConnectU door de oprichters van ConnectU in de openbaarheid gebracht. 

De mailcorrespondentie geeft een inkijkje in de relatie tussen Zuckerberg en de oprichters van www.harvardconnection.com. Interessant om te vermelden is dat de Winklevoss broers lid zijn van de meest prestigieuze “man only” club of Harvard; the “Porcellian” club (ex lid onder meer Theodore Roosevelt). Naar verluidt wilde Zuckerberg - die zelf sociaal niet heel begaafd schijnt te zijn- graag iets voor de Winklevoss broers doen, om op die manier een link met de prominente Porcellian club te hebben. Zuckerberg ontmoet de Winklevoss broers en Divya Narendra voor het eerst op 30 november 2003. Na deze ontmoeting schreef Zuckerberg ze een e-mail:

Zuckerberg:
"I read over all the stuff you sent and it seems like it shouldn't take too long to implement, so we can talk about that after I get all the basic functionality up tomorrow night."

Op 1 december 2003 stuurde Zuckerberg een mail waarin onder meer valt te lezen:

Zuckerberg:
"I put together one of the two registration pages so I have everything working on my system now. I'll keep you posted as I patch stuff up and it starts to become completely functional."

Het eerste enthousiasme van Zuckerberg voor het programmeren voor www.harvardconnection.com lijkt snel af te nemen. Op 4 december 2003 mailt hij:

Zuck:
"Sorry I was unreachable tonight. I just got about three of your missed calls. I was working on a problem set."

Op 10 december 2003 mailt hij:

Zuck:
"The week has been pretty busy thus far, so I haven't gotten a chance to do much work on the site or even think about it really, so I think it's probably best to postpone meeting until we have more to discuss. I'm also really busy tomorrow so I don't think I'd be able to meet then anyway."

Op 17 december 2003:

            Zuck:
"Sorry I have not been reachable for the past few days. I've basically been in the lab the whole time working on a cs problem set which I"m still not finished with."

Dan op 8 januari 2004:

Zuck:
“Sorry it's taken a while for me to get back to you. I'm completely swamped with work this week. I have three programming projects and a final paper due by Monday, as well as a couple of problem sets due Friday. I'll be available to discuss the site again starting Tuesday.

I"m still a little skeptical that we have enough functionality in the site to really draw the attention and gain the critical mass necessary to get a site like this to run…Anyhow, we'll talk about it once I get everything else done.”

Op 22 januari 2004 stuurt Cameron Winklevoss nog een mail naar Zuckerberg met het verzoek om een “update” van Zuckerberg’s werkzaamheden. Cameron Winklevoss hoort niets meer van Zuckerberg.
De op 5 maart 2010 gelekte IM berichten geven de indruk dat Zuckerberg de Winklevoss broers en Narendra aan het lijntje hield en toch vooral met zijn eigen project (FACEBOOK) bezig was. Het kwam hem –eufemistisch uitgedrukt- in ieder geval niet slecht uit dat www.harvardconnection.com vertraging zou oplopen. Het heeft er alle schijn van dat Zuckerberg er zelf voor zorgde dat www.harvardconnection.com  niet snel van de grond kwam.

Op 7 december 2003 stuurt Zuckerberg een IM aan mede Facebook oprichter Eduard Saverin. Zuckerberg zou later met Saverin gebrouileerd raken, waarover later meer.


Zuck:
Check this site out: www.harvardconnection.com and then go to harvardconnection.com/datehome.php. Someone is already trying to make a dating site. But they made a mistake haha. They asked me to make it for them. So I'm like delaying it so it won't be ready until after the facebook thing comes out. (onderstreping QM)

Uit deze IM blijkt dat Zuckerberg binnen een week nadat hij aan de Winklevoss broers en Narendra beloofd had code te programmeren voor www.harvardconnection.com hij al bezig was met zijn eigen site (the facebook thing)en een manier had gevonden om de mogelijke concurrentie van www.harvardconnect.com op achterstand te zetten. Dit door het programmeren van de site opzettelijk te vertragen.

Zuckerberg en Adam D’Angelo

Zuckerberg wisselde ook veel IM berichten uit met Adam D’Angelo. Adam D’Angelo en Zuckerberg kennen elkaar al sinds de middelbare school waar ze vrienden werden en samen het al eerder genoemde programma Synapse- een muziekspeler die de muzieksmaak van de luisteraar zou kunnen leren, en daar het muziekaanbod op aanpaste- ontwikkelden. Naar verluidt hebben Zuckerberg en D’Angelo een aanbod van Microsoft van een miljoen dollar voor deze programmatuur afgewezen, Zuckerberg en D’Angelo plaatsten het programma liever als “freeware” (gratis te downloaden) op internet.
Een van de IM berichtwisselingen geeft een mooi inzicht over hoe Zuckerberg dacht over de verschillen tussen www.harvardconnection.com (de site waarvoor hij broncode zou programmeren)en TheFacebook (zijn eigen project, en hoe om te gaan met www.harvardconnection.com .

Zuck: So you know how I'm making that dating site
Zuck: I wonder how similar that is to the Facebook thing
Zuck: Because they're probably going to be released around the same time
Zuck: Unless I fuck the dating site people over and quit on them right before I told them I'd have it done. (onderstreping QM)
D'Angelo: haha
Zuck: Like I don't think people would sign up for the facebook thing if they knew it was for dating
Zuck: and I think people are skeptical about joining dating things too.
Zuck: But the guy doing the dating thing is going to promote it pretty well.
Zuck: I wonder what the ideal solution is.
Zuck: I think the Facebook thing by itself would draw many people, unless it were released at the same time as the dating thing.
Zuck: In which case both things would cancel each other out and nothing would win. Any ideas? Like is there a good way to consolidate the two.
D'Angelo: We could make it into a whole network like a friendster. haha. Stanford has something like that internally

Zuck: Well I was thinking of doing that for the facebook. The only thing that's different about theirs is that you like request dates with people or connections with the facebook you don't do that via the system.
D'Angelo: Yeah
Zuck: I also hate the fact that I'm doing it for other people haha. Like I hate working under other people. I feel like the right thing to do is finish the facebook and wait until the last day before I'm supposed to have their thing ready and then be like "look yours isn't as good as this so if you want to join mine you can…otherwise I can help you with yours later." Or do you think that's too dick?
D'Angelo: I think you should just ditch them
Zuck: The thing is they have a programmer who could finish their thing and they have money to pour into advertising and stuff. Oh wait I have money too. My friend who wants to sponsor this is head of the investment society. Apparently insider trading isn't illegal in Brazil so he's rich lol.
D'Angelo: lol

Het staat er echt:

Zuck: Unless I fuck the dating site people over and quit on them right before I told them I'd have it done.” (onderstreping QM)

Alles dient natuurlijk in de juiste context gezien en geplaatst te worden. De context rond deze IM berichten ontbreekt volledig. Toch is wel duidelijk wat Zuckerberg’s plannen zijn met Harvardconnection.com (“Fuck the datingsite people over”). Of dit onrechtmatig is, is niet meteen te zeggen. Dat het voor Facebook een PR drama zou kunnen worden, als deze berichten groot in een rechtszaak worden uitgemeten is duidelijk.

De laatste ontmoeting tussen de Winklevoss broers, Divya Narandra en Zuckerberg was in januari 2004. Op dat moment was Zuckerberg al ver gevorderd met Thefacebook.com. Zuckerberg had de domeinnaam gereserveerd en Eduardo Saverin, waarover hieronder meer, had op dat moment al $15.000,= op een bankrekening gestort om de servers te huren voor Thefacebook.com.

Een IM uitwisseling tussen Zuckerberg en een vriend over “wat te doen met de twee websites (thefacebook.com & harvardconnection.com)” is wederom veelzeggend over Zuckerberg zijn additude.

Friend: So have you decided what you're going to do about the websites?
Zuck: Yeah, I'm going to fuck them
Zuck: Probably in the year
Zuck: *ear

Alles bijelkaar lijkt het erop dat Zuckerberg de Winklevoss broers en Narandra even heeft geholpen met hun Harvardconnection.com site (later genoemd www.connectu.com), maar al vrij snel zich volledig richtte op zijn eigen site Thefacebook.com, en het Harvardconnection.com project links liet liggen. Daar komt natuurlijk gedonder van.

Facebook; rechtszaak 1, Mark Zuckerberg, ConnectU, de Winklevoss broers & Divya Narendra

Na de laatste ontmoeting tussen de eigenaren van ConnectU en Zuckerberg volgen de ontwikkelingen elkaar snel op.
Op 11 januari 2004 had Zuckerberg de domeinnaam THEFACEBOOK.COM geregistreerd. Op 4 Februari 2004 werd de site voor Harvardstudenten opengesteld.

Op 10 Februari 2004 sturen de Winklevoss broers en Narandra Zuckerberg een sommatiebrief waarin ze Zuckerberg beschuldigen van het stelen van hun contract en hun idee voor een social network site. In mei 2004 gaat www.harvardconnection.com (dan ConnectU) live als een social network site voor (dan) 15 scholen.

In de zomer van 2004 verlaat Zuckerberg Harvard voortijdig en verhuist hij naar Palo Alto (Silicon Valley) om al zijn tijd aan Facebook te besteden. In September 2004 begint dan de rechtzaak van ConnectU  Zuckerberg en Facebook Inc. vanwege het beweerdelijk breken van een overeenkomst en het stelen van “het” idee. Op 14 oktober 2005 vraagt Facebook de rechtbank om de ConnectU claim af te wijzen. Op 11 september 2006 kan iedereen met een e-mail adres een Facebook profiel aanmaken (voorheen moest je op een universiteit of college in de VS zitten, en vanaf dat moment groeit Facebook explosief. Op 9 maart 2007 start Facebook Inc. een rechtszaak tegen ConnectU, waarin ConnectU wordt beschuldigd van het schenden van anti spam wetgeving. De aanval is nou eenmaal altijd de beste verdediging. 

Het schijnt dat ConnectU met een speciaal daarvoor geschreven programma e-mail adressen van Facebook gebruikers oogstte. Dus Facebook had daar wel een punt.

Op 28 maart 2007 wijst de rechtbank de rechtszaak van ConnectU, die dan al bijna drie jaar een slapend bestaan leidt, af. Echter “withoud prejudice”, waardoor ConnectU het opnieuw kan proberen, en dat ook doet door meteen een nieuwe zaak te starten tegen Facebook. De rechtszaak is nooit echt goed gegaan voor ConnectU. In 2007 noemde de rechter Douglas P Woodlock de beschuldigingen van ConnectU “tissue thin”. Verwijzend naar de overeenkomst die Zuckerberg beweerdelijk zou hebben gebroken, schreef Woodlock “Dorm room chit-chat does not make a contract”.

Op 23 juni 2007 stelt de rechtbank als datum 25 juli 2007 vast om Facebook te horen betreffende een verzoek van Facebook om de claim van ConnectU ongeldig te verklaren. Eind 2007 besluit de rechtbank dat ConnectU de rechtszaak tegen Facebook mag starten. Niet veel later, in Februari 2008, vijf maanden later, bereiken Facebook en ConnectU een schikking. 


Met de kennis van nu is het niet zo raar dat Facebook van deze zaak afwilde. Zouden de IM berichten groots in een rechtszaak, en daarmee de media worden uitgemeten, dan is dat een PR nachtmerrie waar Facebook niet op zit te worden. Daarbij is niet uitgesloten dat een rechtbank iets onrechtmatigs in het gedrag van Zuckerberg zou ontdekken, zeker wanneer er sprake is van jury rechtspraak. 
Alles is relatief en waarschijnlijk dacht Zuckerberg, die 65 miljoen dollar merk ik toch niet, en het probleem is opgelost. Het is opmerkelijk hoe koeltjes en nuchter Zuckerberg op de acties van de Winklevoss broers en Narandra heeft gereageerd. Het lijkt hem niet te deren, hij lijkt het te onbelangrijk te vinden om zich echt druk over te maken.
Heeft Zuckerberg het idee voor Facebook gestolen?

Procedures over het stelen van ideeën zijn niet uniek. Zeker niet in het geval een idee vele miljarden dollars waard blijkt te zijn. Uniek is wel dat een bedrag van 65 miljoen dollar in geld en aandelen is betaald zonder dat daarvoor een duidelijke juridische reden is.
Probleem is dat het idee van een “sociale netwerk” site ten tijde van het ontstaan van Facebook niet zo heel origineel was. Sites zoals www.friendster.com & www.orkut.com, en vele andere sociale netwerksites bestonden ten tijde van het starten van Harvardconnect & Facebook al lang. Het idee dat ten grondslag ligt aan Facebook is dus alles behalve origineel. Dit terwijl wil een idee voor bescherming in aanmerking komen (wat alleen mogelijk is indien het idee concreet uitgewerkt is, de bescherming ziet dan op die concrete uitwerking),de originaliteit van het idee buiten kijf dient te staan.

Daarbij verschilt Facebook op vele punten van Harvardconnection. Het lijkt mij nogal bout om te stellen dat Zuckerberg het idee voor Facebook van de Winklevoss broers hebben gestolen, zo origineel was het idee voor een sociale netwerksite in 2003 nou ook weer niet. Het lijkt er toch vooral op dat Zuckerberg geen zin had in een rechtszaak met daarin alle aandacht voor de IM berichten en e-mails. Daarbij is er natuurlijk altijd het risico dat een rechtbank toch iets onrechtmatigs acht aan het gedrag van Zuckerberg. Hetgeen onzekerheid betekent voor (potentiële) investeerders en Zuckerberg zelf.

De eigenaren van ConnectU, de Winklevoss broers en Narandra krijgen, in ruil voor ConnectU en het intrekken van de rechtszaken over en weer een bedrag van $65 miljoen in cash en aandelen, zo staat het ook op de aftiteling van de film “The social network”. In het echt ligt het toch niet zo simpel.

Rechtszaak no. 2, Facebook zou ConnectU hebben misleid over de waarde van Facebook aandelen ten tijde van de schikking.
“ Only in America”. Amerika zou Amerika niet zijn of er volgde niet nog een rechtszaak. In juni 2008 stelde de voormalige eigenaren van ConnectU bij California’s Ninth District beroep in tegen de bereikte schikking. Kern van de zaak is dat volgens de eigenaren Facebook ten tijde van de schikking verkeerde informatie zou hebben afgegeven over de waarde van de aandelen Facebook.
De oprichters van ConnectU stellen dat ze zijn misleid door Facebook bij het bereiken van de schikking met Facebook, en dat hun advocaat beter zijn werk had moeten doen. Facebook en Zuckerberg worden er van beschuldigd opzettelijk de waarde van Facebook ten tijde van het bereiken van de schikking verhoogd te hebben. Het directe effect daarvan was dat de oprichters van ConnectU per saldo minder aandelen Facebook kregen dan waar zij op grond van de schikking recht op zouden hebben. Immers onderdeel van de schikking zijn aandelen Facebook die in waarde het equivalent zijn van 45 miljoen dollar.
Aandelen Facebook te laag gewaardeerd?
ConnectU accepteerde de schikking in de veronderstelling dat de 1,2 miljoen facebook aandelen $35.90 per stuk waren. Hetgeen in totaal een bedrag van 45 miljoen dollar in aandelen Facebook is. ConnectU ging hiervan uit omdat Microsoft in Oktober 2007 een belang van 1,4% in Facebook had genomen, waarbij Facebook door Microsoft werd gewaardeerd op een waarde van 15 miljard dollar. In maart 2008 toen de schikking gefinaliseerd werd ontdekten de eigenaren van ConnectU dat Facebook op een bedrag van $ 8.88 per aandeel werd gewaardeerd. Daarbij ontdekten ze dat Facebook in haar belastingaangifte in California uitging van een waarde van $7,75 per aandeel in februari 2008.
ConnectU probeerde daarom de schikking ongedaan te maken. ConnecU stelde onder meer:
The Term Sheet and Settlement Agreement is also unenforceable because it was procured by Facebook’s fraud. Indeed, based on a formal valuation resolution approved by Facebook’s Board of Directors but concealed from ConnectU, the stock portion of the purported agreement is worth only one-quarter of its apparent value based on Facebook’s public press releases.

Echter in Juni 2008 wees een rechter in California de claim van de eigenaren van ConnectU af. Volgens de rechter in Californie hebben de eigenaren van ConnectU zich –kort gezegd- laten bijstaan door een team van topadvocaten die zich niet snel laten misleiden, de eigenaren van ConnectU hadden meer “due diligence” (onderzoek) kunnen doen, en om meer informatie kunnen vragen, maar hebben dat niet gedaan, daarbij “deal is deal”. Tegen deze uitspraak hebben de eigenaren van ConnectU beroep aangetekend, en deze zaak loopt nog.
Er staat veel geld op het spel nu de (virtuele) aandelen koers van Facebook sinds het bereiken van de schikking explosief is gestegen. De waarde van de schikking zou voor ConnectU, indien zij de rechtszaak winnen, kunnen oplopen in die zin dat zij 4x het aantal Facebook aandelen kunnen krijgen, dan dat zij nu hebben. In aanmerking genomen de waardestijging van de Facebook aandelen zou de schikking voor de Winklevoss broers en Narendra kunnen oplopen tot 182 miljoen dollar. Wel is het zo dat de eigenaren van ConnectU mijn inziens met vuur spelen. Als de settlement van tafel gaat en Facebook wil toch nog een rechtszaak, en niet meer schikken? Wat dan? Mijn inziens moet je tevreden zijn met 20 miljoen dollar cash en 45 miljoen in Facebook aandelen, die steeds meer waard worden. Maar goed interessant is nu wel om te zien hoe deze rechtszaak afloopt
Rechtszaak no. 3 De Oprichters van ConnectU vs. hun advocaat
Niet lang na de schikking met Facebook voor $ 45 miljoen in aandelen Facebook en $ 20 miljoen in cash klaagden de ConnectU oprichters hun advocaat aan wegens het maken van een fout, en ze weigeren de afgesproken “fee” van $ 13 miljoen (20% van de schikking)te betalen.
De oprichters van ConnectU claimden –niet verwonderlijk- dat de aandelen 80% minder waard waren dan geclaimd door Quin Emmanuel (het advocatenkantoor van de oprichters van ConnectU). De oprichters van ConnectU redeneerden dat ze pas 20% van de opbrengst van de schikking aan hun advocaat dienden te betalen wanneer de schikking “finaal” was. Dit geschil hebben de oprichters van ConnectU verloren. In augustus 2010 besloot een rechtbank in New York dat de oprichters van ConnectU hun advocaat 13 miljoen dollar (20% van het bedrag van de schikking) moeten betalen, en dat er geen sprake is van een beroepsfout.
Rechtszaak 4:Eduardo Saverin vs. Zuckerberg

Eduardo Saverin fotograaf onbekend
De eerste investeerder in Facebook is een klasgenoot van Mark Zuckerberg: Eduardo Saverin.

Eduardo Saverin was in de tijd dat hij in Facebook investeerde een “mannetje”; pakken aan naar college, doen alsof hij connecties had met de Braziliaanse maffia, dat soort dingen.

In januari 2004 investeerde Eduardo 15.000 dollar in de onderneming Facebook. In een uitgelekt IM bericht van 8 januari 2004 beschrijft Zuckerberg zijn relatie met Saverin als volgt:















Zuckerberg: Eduardo is paying for my servers.
Friend: A sucker born every day.
Zuckerberg: Nah, he thinks it will make money.
Friend: What do you think?
Zuckerberg: Well I don't know business stuff
Zuckerberg: I'm content to make something cool.

In april 2004 richten Zuckerberg, Saverin en Dustin Moskovitz (een Harvard vriend van Zuckerberg) TheFacebook.com op als een Amerikaans onderneming met beperkte aansprakelijkheid (LLC) (een soort V.O.F. met rechtspersoonlijkheid en beperking van de aansprakelijkheid)naar het recht van Florida. In ruil voor de investering ontving Eduardo een belang van 30% in Facebook LLC.

"I maintain that he fucked himself"

Zuckerberg en Moskovitz vertrokken zes maanden na de lancering van thefacebook.com, toen de zomer van 2004 begon, naar Palo Alto, Calfiornie (Silicon Valley) om zich in een gehuurd huis volledig op thefacebook.com te richten. Eduardo Saverin vertrok naar New York voor een stage bij Lehman  Brothers.

Vrijwel meteen na het vertrek van Zuckerberg liep de relatie tussen Saverin en Zuckerberg averij op. Het lijkt erop dat Saverin in NY vooral aan het feesten was, terwijl Zuckerberg zich volledig op thefacebook stortte. Een IM uitwisseling is illustratief:

Saverin: So you guys go out a lot to partiens [sic] and such there?
Zuckerberg: But in general we don't do fun things.
Zuckerberg: But that's OK because the business is fun.
Saverin: Lol yeah it is fun. No fun things though?
Zuckerberg: Eh, enough.

Wat voor Zuckerberg de deur dicht deed is dat Saverin nooit thuis gaf als hij zaken wilde regelen. In de zomer van 2004 werd thefacebook.com steeds populairder en het bedrijf had geld nodig om de groei te kunnen betalen. Thefacebook.com ging zo goed dat Zuckerberg besloot te stoppen met Harvard om zich volledig op zijn bedrijf te kunnen richten. Investeerders stonden in de rij voor Facebook. Investeerder Peter Thiel(geboren 1967(http://en.wikipedia.org/wiki/Clarium_Capital)en een van de oprichters van Paypal is bereid $500.000= in Facebook te investeren.

Accel Partners zou op 26 mei 2005 13 miljoen dollar in Facebook investeren. “Bad boy” entrepeneur Sean Parker (een van de oprichters van NAPSTER), investeerde ook in Facebook en zou op 23 augustus de domeinnaam Facebook.com voor $ 200.000,= kopen.
Echter, deze investeringen konden pas gedaan worden nadat de LLC (vennootschap onder firma) was omgezet in een Delaware Inc. Het probleem was alleen wel dat mede oprichter Eduardo Saverin voor het omvormen van een LLC naar een Delaware Inc. zijn medewerking diende te verlenen.

Vanwege de flexibele wetgeving voor ondernemingen, wat vooral van pas komt bij een beursgang, privacy(bestuurders/investeerders hoeven niet in de oprichtingsakte genoemd te worden) en het feit dat Delaware  voor ondernemingen geen juryrechtspraak kent, wat de rechtszekerheid ten goede komt, is Delaware de staat in de VS waar internet start ups opgericht plegen te worden. 
Zuckerberg probeerde van alles om Saverin naar Palo Alto te krijgen om Facebook om te vormen. Echter, Saverin gaf niet thuis. Al vrij snel werd de financiële situatie van thefacebook.com ernstig en moest Zuckerberg geld van zijn familie lenen om thefacebook.com overeind te houden. Uiteindelijk besloot Zuckerberg om Saverin uit de onderneming te zetten. In een IM met mede oprichter Moskovitz legt Zuckerberg uit waarom:

Zuck:   “I maintain that he fucked himself…He was supposed to set up the company, get funding, and make a business model. He failed at all three…Now that I'm not going back to Harvard I don't need to worry about getting beaten by Brazilian thugs.
"I'm just going to cut him out."(onderstreping QM)

Zuckerberg en Moskovitz waren in juni 2004 in contact gekomen met de hierboven al genoemde Sean Parker, Parker sloot zich snel aan bij www.thefacebook.com en deed wat Saverin had moeten doen; investeerders vinden. Parker had voor Napster veel geld opgehaald en kende veel sleutelfiguren in Silicon Valley, Parker vond binnen no-time de investeerders die Facebook nodig had. Probleem voor Zuckerberg was hoe een belangrijke aandeelhouder (30%) en mede oprichter van thefacebook.com, Eduardo Saverin uit de onderneming te zetten?

In een IM bericht uitwisseling bespreken Zuckerberg en Parker het “probleem” Saverin. De berichtenuitwisseling vond plaatst net na een bespreking met de al eerder genoemde Peter Thiel, die de eerste echt grote investeerder in thefacebook.com zou worden. Zuckerberg hint op een straffe oplossing, die gebaseerd is op “dirty tricks” zoals gebruikt door Peter Thiel. Peter Thiel zou deze vuile trucjes geleerd hebben van een van de meest legendarische “venture capatalists” in Silicon Valley; Michael Moritz van investeringsbedrijf Sequoia(Moritz is ooit begonnen als journalist bij Time magazine en schrijver van o.a. het boek “the little kingdom: the private history of Apple). Sequoia heeft Google, Apple, Yahoo, Paypal en andere grote tech bedrijven gefinancierd. Hier is de berichtenuitwisseling tussen Parker en Zuckerberg:















Parker: Peter [Thiel] tried some dirty tricks. All that shit he does is like classic Moritz shit.
Zuck: Haha really?
Parker: Only Moritz does it way better.
Zuck: That's weak.
Parker: I bet he learned that from Mike.
Zuck: Well, now I learned it from him and I'll do it to Eduardo.

Uit latere IM berichten blijkt welke “Dirty Tricks” Zuckerberg in gedachten had om financiering voor www.thefacebook.com te krijgen zonder op Saverin zijn handtekening te hoeven wachten. Het plan van Zuckerberg is om Saverin zijn belang te laten verwateren door een nieuwe onderneming (Delaware Inc.)op te richten, die de oude Florida LLC koopt. Vervolgens worden dan nieuwe aandelen in de nieuwe Inc. uitgegeven aan iedereen, behalve Saverin. Daarbij is het de bedoeling dat alle rechten van intellectuele eigendom (zeg maar alles van waarde) uit de Florida LLC wordt overgedragen een de nieuwe Delaware onderneming. Zuckerberg bespreekt zijn plan een aantal keer in IM berichten:















Person x: How are you going to get around Eduardo?
Zuck: I'm going to buy the LLC
Zuck: And then give him less shares in the company that bought it
Person x: I'm not sure it's worth a potential lawsuit just to redistribute shares. You have nothing to gain.
Zuck: No I do because until I do this I need to run everything by Eduardo. After this I have control

In een andere IM schrijft Zuckerberg:


"Eduardo is refusing to co-operate at all…We basically now need to sign over our intellectual property to a new company and just take the lawsuit…I'm just going to cut him out and then settle with him. And he'll get something I'm sure, but he deserves something…He has to sign stuff for investments and he's lagging and I can't take the lag."


Op 29 juli 2004 wordt de nieuwe onderneming opgericht in Delaware. Deze nieuwe onderneming koopt de oude LLC die in april 2004 was opgericht. Op 27 september 2004 krijgt Peter Thiel een belang van 9% in de nieuwe onderneming voor een bedrag van vijfhonderdduizend dollar. Voor deze transactie was het eigendom van (de oude) Facebook onderneming verdeeld in 65% van de aandelen voor Zuckerberg, 30% van de aandelen voor Saverin en 5% van de aandelen voor Moskovitz.

Na de transactie had Zuckerberg 40% van de aandelen van de nieuwe onderneming, Saverin 24%, Moskovitz 16%, Thiel 9%, de rest werd gereserveerd voor nieuwe werknemers, waaronder Sean Parker.
Op 31 oktober 3004 tekende Saverin een aandeelhoudersovereenkomst die hem recht geeft op 3 miljoen gewone aandelen in de nieuwe onderneming.  Met het tekenen van de overeenkomst droeg hij al zijn intellectuele eigendomsrechten over, en droeg hij zijn stemrecht over aan Zuckerberg. Zuckerberg werd daarmee de enige directeur van Facebook.


Mark Zuckerberg foto: "The Round Peg"



Op 7 januari 2005 besloot Zuckerberg dat de nieuwe onderneming 9 miljoen nieuwe aandelen zou uitgeven. Van de nieuwe aandelen gaf hij zichzelf 3.3. miljoen, Moskovitz en Parker ontvingen beide 2 miljoen nieuwe aandelen. Door de uitgifte van deze nieuwe aandelen verwaterde het aandeel van Saverin van 24% tot beneden de 10%.
Het plan van Zuckerberg had gewerkt, Saverin was vetrokken en bezat nu minder dan 10% van de aandelen. Saverin werd natuurlijk gek toen die daar achter kwam.

Saverin komt er achter dat zijn aandeel in Facebook is verwaterd van 30% naar minder dan 10%

Dat Saverin vooral aan het feesten was in NY en totaal niet geïnteresseerd was in thefacebook.com blijkt uit het feit dat Saverin klaarblijkelijk pas in april 2005 er achter kwam hoe erg zijn aandelen waren verwaterd. In april 2005 ontving Saverin een brief van thefacebook.com waarin hem formeel –als zijnde aandeelhouder- werd gevraagd voor een tweede financieringsronde van thefacebook.com, hetgeen met het opnieuw uitgeven van aandelen gepaard zou gaan.

Twee weken na het versturen van die brief ondernam Saverin juridische actie, de dag erna ontsloeg Zuckerberg Saverin formeel.
Al snel volgen rechtszaken. Facebook startte een rechtszaak tegen Saverin waarin Facebook claimt dat de aandeelhoudersovereenkomst uit October 2004 rechtsgeldig is. Saverin dagvaard Zuckerberg en stelt dat Zuckerberg zijn geld (de 15000 dollar) voor persoonlijke uitgaven heeft gebruikt.

Saverin mailt midden in de nacht Ben Mezrich om zijn verhaal over de geschiedenis van FACEBOOK te doen.

Schrijver Ben Mezrich, de schrijver van “Bringing Down the House”, een boek over een groep MIT studenten die in Las Vegas, met een algoritme veel geld van casino’s winnen. Mezrich heeft in een radio interview verteld dat de aanleiding voor het boek “ Accidental Billionaires”, en daarmee de film “The Social network” een mailtje was van Saverin die hem om hem om 2 uur ‘s nachts mailde.
Amerikaanse omslag van het boek "Accidental billionaires"





Saverin mailde Mezrich toen hij midden in het juridische gevecht met Zuckerberg zat over het verwaterd zijn van zijn aandeel. Mezrich en Saverin spreken af een drankje te gaan drinken, waarbij Saverin zijn verhaal doet. Een verhaal vol met Harvard, geheime genootschappen en studentenromantiek. Een verhaal waar Mezrich (zelf Harvard alumnus) meteen iets in ziet. Volgens Mezrich is het een verhaal met Shakespeariaanse trekken; vriendschap en verraad. Fascinerend vind Mezrich ook het idee van de “old world” (de aristocratisch aandoende Winklevoss broers, die staan voor principes) tegen de New World (Zuckerberg, die vooral heel pragmatisch is). Het voorstel voor het boek dat Mezrich naar aanleiding van zijn gepsrekken met Saverin wilde gaan schrijven lekte uit op internet.



Het zal geen toeval zijn. Niet lang nadat Saverin met Mezrich ging praten en het boekvoorstel uitlekte bereiken Facebook en Saverin een schikking.

Facebook en Saverin schikken; Saverin krijgt officieel de status van mede-oprichter van FACEBOOK

Facebook heeft Saverin officieel de status gegeven van mede oprichter, voor de schikking werd dit door Facebook ontkend. Onderdeel van de schikking is dat Saverin niet meer met de media praat. Niet openbaar gemaakt is of Saverin een bedrag cash heeft ontvangen. Wel is duidelijk dat Saverin nu 5% van de aandelen Facebook bezit, waarmee zijn investering van $15.000,= nu een bedrag tussen de 1 a 2 miljard dollar waard is, afhankelijk van de waardering van Facebook. Al met al geen slechte investering voor Saverin, die nu 28 jaar oud is.

Zuckerberg, een “bad guy”?

Of Zuckerberg nou zo slecht is als de film “the Social Network” wil doen geloven is de vraag. Bedacht dient te worden dat in de tijd van www.harvardconnection.com Zuckerberg voor zijn programmeerwerk niet betaald kreeg, en nooit heeft beloofd geen andere projecten erbij te zullen doen. Toen de oprichters van ConnectU de eerste sommatiebrief aan Zuckerberg/Facebook stuurde, had Facebook nog maar 300 leden. Het is Zuckerberg zelf die er voor gezorgd heeft dat Facebook zo’n succes is geworden. Het is niet zo dat hij heeft geparasiteerd op het succes van www.harvardconnection.com (dat nooit echt een succes is geworden).
Zuckerberg zelf heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de concepten van de twee sites totaal verschillend zijn. Harvardconnection.com zou meer een datingsite zijn, terwijl Thefacebook.com een sociale netwerk site zou zijn. De Winklevoss broers en Narandra zien dat anders. Zuckerberg zou het idee voor Thefacebook.com van hun gestolen hebben, en express de lancering van hun site hebben vertraagd. Zuckerberg stelt dat als hij niet met Facebook was gekomen, ongetwijfeld iemand anders het had gedaan. Het lijkt mij sterk dat de Winklevoss broers en Narendra schade hebben geleden in de orde van grootte van 65 miljoen dollar, als Facebook en/of Zuckerberg al voor die schade aansprakelijk is. Of Zuckerberg nu opzettelijk Saverin eruit heeft willen werken om er zelf beter van te worden lijkt mij te stellig. Mijn inziens wilde Zuckerberg vooral “door”, en had hij geen zin om te wachten op Saverin. 


Hoe dan ook, het heeft een mooi boek en een mooie film opgeleverd.

Hieronder de trailer van “the social network”, een aantal interviews met Zuckerberg en de Winklevoss broers en hier een link met een overzicht van de rechtszaken tussen Facebook/Zuckerberg en de Winklevoss broers en Narendra.


Bronnen:


Mezrich, Ben. The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook: A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal, 2009
http://en.wikipedia.org/wiki/Eduardo_Saverin
http://www.businessinsider.com/meet-facebooks-soon-to-be-billionaire-shareholders-2010-5
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mark_Zuckerberg
http://www.businessinsider.com/how-facebook-was-founded-2010-3
http://www.law.com/jsp/article.jsp?id=1202472039360 
Vargas, Jose Antonio (September 20, 2010). "The Face of Facebook". The New Yorker
Grynbaum, Michael M. "Mark E. Zuckerberg ’06: The whiz behind thefacebook.com." The Harvard CrimsonCalifornia Northern District Court (2007-03-09). "The Facebook, Inc. v. Connectu, LLC et al". Justia.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten