dinsdag 2 juni 2009

Op internet ben je altijd anoniem, toch?

In Zweden is het internetverkeer met 33% gedaald berichtte de Telegraaf onlangs.

http://www.telegraaf.nl/digitaal/article3632168.ece?cid=mailart

Oorzaak van de daling is de invoering van een wet die bepaalt dat houders van auteursrechten de persoonsgegevens van downloaders kunnen opeisen bij internet service providers (ISP’s). Bekende ISP’s in Nederland zijn KPN, Xs4all, Chello & Tele2. Van veel uploaders en downloaders is vaak alleen het IP adres zichtbaar. Een ISP weet bij welk persoon een IP adres hoort omdat een ISP die persoon via een IP adres toegang verschaft tot het internet, bijhoudt hoeveel MB iemand verbruikt en de persoon daarvoor een rekening stuurt.

In Nederland probeert de Stichting BREIN, een stichting die opkomt voor de belangen van de entertainment industrie, al jaren middels verzoeken aan ISP’s en het voeren van rechtszaken achter de persoonsgegevens van grote downloaders en houders van grote bitttorent sites (dit is een website waarop grote aantallen computerspellen, films en muziekbestanden worden uitgewisseld) te komen. Dit om de personen die veel films en/of muziekbestanden online hebben staan te kunnen dagvaarden. De meeste Nederlandse ISP’s verstrekken niet zomaar persoonsgegevens van klanten en stellen zich op het begrijpelijke standpunt dat zij alleen persoonsgegevens verstrekken op rechterlijk bevel en/of het bevel van een Officier van Justitie.

De kort geding rechter heeft echter al verschillende malen beslist dat een ISP persoonsgegevens van klanten diende te verstrekken. In een procedure die in 2006 werd gevoerd tussen BREIN en UPC over de persoonsgegevens van de mensen achter de torrentsite “Dikke Donder”, heeft de kort geding rechter uitgemaakt dat een ISP gehouden kan zijn om de gevraagde persoonsgegevens te verstrekken. Volgens de rechter diende UPC de persoonsgegevens aan BREIN te verstrekken omdat het voldoende aannemelijk was dat de betreffende abonnee van UPC inbreukmakend (onrechtmatig) handelde. Na verkrijging van de persoonsgegevens kon BREIN de mensen achter de website waarop grote hoeveelheden films, muziekbestanden en computerbestanden werden aangeboden dagvaarden.

Het lijkt erop dat internetgebruikers in Zweden massaal bang zijn geworden voor het ontvangen van een dagvaarding wegens inbreuk op auteursrechten. Nederlanders zouden echter ook bang moeten zijn!

Anders dan veel mensen denken ben je op het internet niet anoniem. Integendeel, vrijwel elke handeling laat digitale sporen na. Zoals blijkt uit de bovenstaande uitspraak kunnen ISP’s worden verplicht om persoonsgegevens te verstrekken en er zijn zelfs gevallen bekend waarbij ISP’s de persoonsgegevens van internetgebruikers zonder tussenkomst van een rechter vrijwillig hebben verstrekt. Met behulp van deze gegevens kan Stichting BREIN de internetgebruikers in Nederland die auteursrechten van artiesten en filmmakers schenden dagvaarden. De beste manier om te ontkomen aan een dagvaarding van BREIN is om geen films, muziekbestanden en computerbestanden met anderen op internet te delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten